مهماني کردن، در قرآن شريف و روايات ائمه معصومين(ع)، از اوصاف پيامبران و پيشوايان دين شمرده شده است. خداوند متعال مي فرمايد:
«هل اتيک حديث ضيف ابراهيم المکرمين اذدخلوا عليه فقالوا سلاما قال سلام قوم منکرون فراغ الي اهله فجاء بعجل سمين.» (3)
اي رسول ما، آيا حکايت ميهمانان گرامي ابراهيم به تو رسيده است؟ هنگامي که آنها بر حضرت ابراهيم وارد شدند، سلام کردند. او جواب سلام آنها را گفت و فرمود: شما مردمي ناشناس هستيد.(خوب است خود را معرفي کنيد) آنگاه نزد خانواده اش رفت و با کبابي از گوساله اي فربه باز آمد.
گرامي داشتن ميهمان از لوازم ايمان به خداوند متعال شمرده شده است.
پيامبر اسلام(ص) مي فرمايد: کسي که ايمان به خدا و روز جزا دارد، بايد ميهمانش را گرامي بدارد. (4)
و نيز فرمود: خانه اي که در آن ميهمان وارد نشود، فرشتگان نيز وارد نمي شود. (5)
روزي اميرمؤمنان غمگين بود، وقتي سبب آن را پرسيدند، فرمود: هفت روز است، ميهماني برايم نيامده است. (6)
حضرت علي(ع) چه بسا بر خود سخت مي گرفت تا بتواند ديگران را بهتر ميهماني کند. در روايت مي خوانيم: اميرمؤمنان علي(ع) از نظر طعام شبيه ترين افراد به پيامبر گرامي اسلام(ص) بود. خود نان و سرکه و زيتون مي خورد و به مردم نان و گوشت مي داد. (7)
امام صادق(ع) نيز مي فرمايد: کسي که مؤمني را افطاري دهد، کفاره يک سال گناه او شمرده مي شود، و کسي که دو مؤمن را افطاري دهد، بر خداوند است که او را وارد بهشت سازد. (2)
امام باقر (ع) فرمودند: اى سدير! آيا مي دانى چه شبهايى است اين شبها؟ سدير گفت: بلى فدايت گردم اين شبها، شبهاى ماه رمضان است، مگر اين شبها چگونه است؟ امام عليه السلام فرمودند: آيا قدرت دارى هر شب از اين شبها ده بنده از فرزندان اسماعيل (ع) را آزاد كنى؟ پس سدير عرض كرد: پدر و مادرم به فدايت، ثروتم كفاف نمىدهد، پس امام پيوسته تعداد بندهها را كم كرد، تا رسيد به يكى در تمام اين ماه. سدير گفت: قدرت ندارم، پس امام به او فرمود: آيا قدرت ندارى هر شب يك مسلمان روزهدارى را افطار دهى؟ سدير عرض كرد: بلى تا ده نفر را هم مىتوانم افطارى بدهم، پس امام به او فرمود: اى سدير همان است كه اراده كردى يعنى با افطارى دادن ده روزه دار به ثواب عتق و آزاد كردن ده بنده از اولاد اسماعيل (ع) نايل مى گردى.
من لايحضره الفقيه، ج 2، ص 134
برگرفته از سايت تبيان